Arbeidsongeschiktheids verzekering wachttijd

AOV met 2 jaar wachttijd.

Als je ondernemer bent en in Nederland woont, dan kan je een AOV afsluiten. Als je dit doet, dan ben je gewaarborgd bij inkomstenverlies in het geval dat je arbeidsongeschikt wordt door een ongeval of een ernstige ziekte waardoor je niet meer kan werken. Echter bestaan er verschillende mogelijkheden. Een daarvan is een AOV verzekering met 2 jaar wachttijd. Afhankelijk van hetgeen je zelf wenst of zoekt, kan dit de oplossing zijn voor jou.

Wat betekent de wachttijd?

De wachttijd van een AOverzekering kan ook gezien worden als de eigen risico termijn. Dit is namelijk de tijd vanaf wanneer je een uitkering zal krijgen. Hoe langer deze wachttijd is, hoe lager het bedrag van de premie zal zijn dat je moet betalen. Je kan bijvoorbeeld als wachttijd één maand of twee maanden kiezen, maar ook kan je even goed een wachttijd van 2 jaar kiezen. In dat geval krijg je pas een uitkering uitbetaald als je al 2 jaar arbeidsongeschikt bent. Als je voor deze termijn zou kiezen, moet je natuurlijk eerst goed berekenen of het mogelijk is om die 2 jaar te overbruggen. In de periode tussen de startdatum waarop je arbeidsongeschikt bent en de startdatum waarop je je uitkering ontvangt, ontvang je dus geen enkele uitkering via je AOV. Dit is een goed berekend risico dat je kan nemen.

Rekening houden met reserves

Twee jaar is natuurlijk een hele lange tijd. Als je ervoor kiest om de uitkering te laten starten 2 jaar nadat je arbeidsongeschikt bent geworden, moet je dus goed kijken naar je reserves. De reserves die je hebt, moeten namelijk de periode overbruggen wanneer je geen uitkering ontvangt.

Waarom kiezen voor wachttijd van 2 jaar?

Er zijn enkele redenen waarom je zou kiezen voor een wachttijd van 2 jaar, of beter gezegd voor een AOV met 2 jaar wachttijd. Een eerste reden is omdat je misschien een lagere premie wilt betalen. Het is mogelijk dat je geen zin hebt om een hoge premie te betalen, maar dat je wel voldoende reserves hebt om een langere periode zonder inkomen te overbruggen. In dat geval is een wachttijd van 2 jaar perfect.

Wanneer AOV met wachttijd afsluiten?

Wanneer moet ik een AOV met 2 jaar wachttijd afsluiten? Als je een ondernemer bent en je wilt dat je inkomen gewaarborgd blijft als je arbeidsongeschikt wordt door een ongeval of door ziekte, dan moet je zo snel mogelijk kiezen om een AOV af te sluiten. Wachten tot het ogenblik zich voordoet dat je arbeidsongeschikt bent, is geen goed idee. Je moet dit dus in orde brengen voordat je ziek zou worden of voordat je een ongeval zou krijgen. Uiteraard is het mogelijk dat dergelijke situatie zich nooit voordoet en hopelijk is dit zo, maar dit risico mag je niet zomaar nemen. Wees daarom voorbereid.