Arbeidsongeschiktheids verzekering ZZP

Als je ZZP bent, doe je er goed aan om een AOverzekering af te sluiten. In dat geval ben je namelijk gewaarborgd bij inkomstenverlies als je een ongeval krijgt of ernstig ziek wordt. Anders loop je het risico op financiële problemen omdat je geen inkomsten of uitkering ontvangt. Wees dus zeker op tijd voorbereid op deze omstandigheid voordat ze zich voordoen.

Wat is een ZZP?

Een ZZP is in Nederland een zelfstandige zonder personeel, of ook een freelancer genoemd. Meestal wordt niet ZZP gebruikt, maar ZZP’er. In de Nederlandse statistieken is weergegeven dat er veel meer mannen zijn die werken als zzp’er dan vrouwen. De leeftijdscategorie waarin de meeste mannen vallen die zzp’er zijn, is vanaf 45 jaar tot 55 jaar.

Wat is AOV voor zzp’er?

Een dergelijke verzekering is zeer interessant om een uitkering te krijgen als je ziek wordt of als je een ongeval krijgt waardoor je niet meer of slechts gedeeltelijk kan werken. Dit laatste wordt arbeidsongeschiktheid genoemd.

Aanvragen

Als je niet in problemen wilt komen wanneer je arbeidsongeschikt wordt en je geen inkomsten meer krijgt, dan moet je er niet aan twijfelen om een AOV af te sluiten. Er bestaan websites waarop je deze aanvraag online kan uitvoeren, maar uiteraard kan je ook gewoon een afspraak maken bij een verzekeringskantoor die je meer uitleg geeft, berekeningen voor je maakt en waar je natuurlijk ook een verzekering kan afsluiten. Ook bestaan er websites waarop je gewoon een berekening kan maken voor de premie die je zou betalen. Dergelijke websites zijn er vooral informatief voor je. De voorwaarden en opties die verbonden zijn aan een AOV voor ZZP bepalen de premie dat je moet betalen. Dit kan mogelijk een ander bedrag zijn bij verschillende verzekeraars. Daarom kan je bijvoorbeeld premies met elkaar gaan vergelijken, om op die manier voor de goedkoopste premie of voor de goedkoopste verzekeraar te kiezen.

Waar is premie afhankelijk van?

Het bedrag van de premie die je betaalt kan dus variëren. Natuurlijk wil je weten op basis van welke opties deze premie wordt berekend. Eerst en vooral zijn er vaste waarden die je premie mee bepalen. Deze zijn je leeftijd en het soort beroep dat je uitoefent. Je gaat namelijk meer betalen als je ouder bent en minder als je jonger bent.

Ook ga je meer betalen als het risico van je beroep hoger ligt, dan wanneer je een beroep uitoefent dat weinig of geen risico inhoudt.
Vervolgens zijn er ook variabele opties die het bedrag van je premie mee bepalen. Zo kan je bijvoorbeeld bepalen hoe lang de wachttijd van je premie is. Deze wachttijd bepaalt de tijdsduur vanaf wanneer je een uitkering ontvangt in geval van arbeidsongeschiktheid.

Als je bijvoorbeeld kiest voor een wachttijd van 6 maanden, ontvang je pas een uitkering vanaf 6 maanden nadat je arbeidsongeschikt bent geworden. Hoe korter deze wachttijd is, hoe hoger het bedrag van je premie zal zijn en hoe langer deze wachttijd is, hoe lager het bedrag van je premie zal zijn.