Arbeidsongeschiktheidsverzekering loondienst

Een AOverzekering is zeker normaal voor Nederlandse ondernemers, maar kan je deze ook in loondienst afsluiten en is dat wel een goed idee? Dat betekent dat je zou afsluiten als particulier of werknemer en niet als ondernemer.

Een AOV als werknemer

Als werknemer ben je uiteraard altijd voor een deel beschermd, maar hoe groot is dit deel? Stel dat je ziek wordt of je kan door een ongeluk niet meer werken of minder werken, dan is de kans groot dat je minder inkomen ontvangt dan dit normaal gezien het geval is. Als je maar voor een klein deeltje arbeidsongeschikt bent, is het mogelijk dat je als werknemer geen enkele uitkering krijgt. We zeggen wel dat het mogelijk is, maar de kans is zeer groot en reëel. De exacte voorwaarden moet je opvragen bij de werkgever waarbij je in dienst bent.

Gewaarborgd inkomen werknemer

Als je in de situatie terecht komt dat je arbeidsongeschikt bent, of dat je voor een bepaald percentage niet meer kan werken, dan is het dus mogelijk dat je als werknemer geen uitkering ontvangt, of slechts een klein bedrag. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek hebt genomen, kan je in dat geval in moeilijkheden komen. Een ander voorbeeld om in de problemen te komen, is wanneer jij als enige van het gezin geld verdient. Om van deze problemen gespaard te blijven, doe je er dus goed aan om een AOV af te sluiten bij een verzekeraar die je wenst.

Ziekteverzuim geen arbeidsongeschiktheid

Waar veel mensen fout in zijn, is dat ze denken dat arbeidsongeschiktheid hetzelfde is als ziekteverzuim. Dit zijn echter 2 aparte begrippen. Ziekteverzuim valt voor wanneer je gewoon ziek bent, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid of een griepje. Arbeidsongeschiktheid is daarentegen de situatie waarin je niet meer, of slechts gedeeltelijk kan werken als gevolg van een zware ziekte of nadat je een ongeluk hebt gekregen.

Toch niet verzekerd via werkgever?

Door bovenstaande te lezen, begin je misschien te twijfelen of je dan toch niet verzekerd bent via je werkgever. Daar hoef je niet voor te vrezen, want uiteraard ben je als werknemer in loondienst wel verzekerd door je werkgever. Echter is het mogelijk dat je niet voldoende bent verzekerd via je werkgever. In dat geval doe je er dus goed aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten als werknemer, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je niet meer kan werken door een zware ziekte of door een ongeval. Zeker als je een bepaald bedrag nodig hebt om bijvoorbeeld een hypotheek te betalen, of als uitgaven voor het gezin, moet je goed controleren of je voldoende uitkering zal krijgen via de verzekering van je werkgever. Als dit niet het geval is, sluit je dus best zelf een AOV af, ook al werk je in loondienst.

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, of kortweg WIA, is een Nederlandse wet waarvoor je in aanmerking kan komen nadat je twee jaar arbeidsongeschikt bent geweest en je loon gedurende deze twee jaar nog door je werkgever werd uitbetaald.